Joëlle werd in april genezen van haar depressie.

Joëlle werd in april genezen van haar depressie: “Sinds die dag ervaar ik zoveel vreugde!”

Joëlle de Groot, (26 jaar) woont op Goeree- Overflakkee en is opgevoed in een christelijk gezin. Het geloof is altijd vanzelfsprekend geweest voor haar. Op 18-jarige leeftijd doet ze een belofte aan God om alles aan Hem te geven en een Bijbelschool te doen. “Ik wist gewoon dat God dit van me vroeg.” Thuis gekomen realiseert ze zich dat ze daarvoor misschien haar baan moet opzeggen en heeft ze redenen om het toch niet te doen. Nu ze hem de afgelopen maanden veel beter heeft leren kennen houdt God haar aan haar belofte.

Twee jaar geleden werd Joëlle ziek. “Van jongs af aan heb ik huidproblemen en last van allergieën. De medicatie die ik altijd heb geslikt hielpen, maar ik begon te veel bijwerkingen te krijgen. Daarom moest ik ermee stoppen.” Het stoppen met de medicijnen, maakten dat alle oude problemen extra zwaar terugkwamen. Haar hele lichaam raakte van slag. “Mijn huid was rood en pijnlijk en mijn haren vielen uit. Ik kon mezelf daardoor soms geen eten geven en werd dan geholpen door mijn ouders.”

Ook slaapt Joëlle wekenlang licht en weinig, iets wat op geestelijk gebied veel impact maakt. “Dromen zijn al jarenlang mijn communicatielijn met God. Omdat ik niet of vooral licht sliep, droomde ik niet. Ik voelde me afgesneden van God.” Maandenlang gaat dit zo door. Wanneer ze wel weer droomt, ook al kan ze zich niet goed meer herinneren wat, is dit een geluksmoment voor haar: ‘Ik voelde me weer verbonden met God.’
De problemen met haar huid worden pas minder als God tot haar spreekt – door een droom. “Ik ben altijd best wel een emotie-eter geweest. Ik zag in een droom hoe ik stopte met eten wat ik ontzettend lekker vond. Naar die hint heb ik geluisterd.” Joëlle stopte met het eten van die dingen en merkte meteen dat het beter ging met haar huid. Ook haalde ze een andere les uit dit proces: “Ik leerde dat ik met mijn negatieve emoties naar God moest gaan in plaats van naar eten.”

Opnieuw een terugval
Eind vorig jaar merkt Joelle dat haar huid weer onrustiger werd. “Dat maakte me moe, somber en down.” Naast dat ze overdag veel op bed ligt, worstelt ze met veel oude en onbeantwoorde vragen. “Als 27 weken oude baby kwam ik al ter wereld. Dat maakte dat ik anders in elkaar zit als anderen. Er werd me altijd gezegd dat ik dankbaar moest zijn dat ik er was, en dat ik er op deze manier vanaf ben gekomen; dat ik een wonder was. Maar ik snapte niet waarom God me had laten leven terwijl ik me zo ongelukkig voelde.”

Vrienden van Joëlle waren betrokken bij de gemeente van I AM Loved. De eerste drie maanden van dit jaar volgt ze de online School of Spirit and Senses omdat ze er meer over wil leren. In april nodigen dezelfde vrienden haar uit voor de Day of Night & Dreams. “Terwijl ik daar was gaf een van de teamleden aan dat ze het idee had dat ik er niet voor niets was.”

Er gebeurde die dag veel, maar niet waar Joëlle zo naar verlangde: dat het stukje depressie aangeraakt zou worden. Ze merkt dat de woorden van het teamlid blijven haken, die blijven telkens terugkeren in haar hoofd. “Ik had het idee dat ik terug moest gaan en ondernam direct actie: Ik heb die vrienden geappt en ik ben de volgende dag met hen meegegaan.” Daar ontvangt ze voor het eerst in lange tijd diepe vreugde, dieper dan ze ooit eerder heeft ervaren. “Na de dienst stapte ik in de auto en merkte: ‘De depressiviteit is gewoon weg!’ Ik heb aanbiddingsmuziek opgezet en ben niet meer gestopt met zingen.”

Een grote verandering
De week die volgt is de paasweek. Joëlle is niet te stuitten en bezoekt alle diensten: Goede vrijdag in de avond, de aanbiddingsdienst van stille zaterdag en ook de dienst op zondagochtend. “Voorheen was ik daar veel te moe voor geweest: ik moest overdag ook gewoon werken!” Thuis werd de verandering opgemerkt en ook bij de gemeente werd aangegeven dat ze veel meer straalde dan eerder. “Die week was zo bijzonder voor mij; ik realiseerde me voor het eerst dat de Heilige Geest echt een persoon is.” Sindsdien is ze Gods stem beter gaan verstaan, ziet ze overdag meer beelden en ontvangt ze ’s nachts meer dromen. Grinnikend vertelt ze: “Ik had zoveel dromen dat ik tegen God zei dat ik toch wel een béétje slaap nodig had om scherp te kunnen zijn op mijn werk.”

Een van de dingen waar ze ’s nachts over droomt, is dat het tijd was om mijn belofte in te lossen en de Bijbelschool te gaan volgen. “Ik had eerder de mailtjes wel voorbij zien komen, maar stond er niet bij stil dat het iets voor mij zou zijn. Nu was het alsof God me aan de oude belofte hield: ‘Joëlle, je zou toch een Bijbelschool doen?’” Afgelopen mei is ze aangenomen voor de fulltime versie. Omdat Joëlle in de zorg werkt en de school er niet naast kan doen, zegt ze haar baan volledig op.

Tijdens het jaar ziet ze ernaar uit om God nog beter te leren kennen. “Ik ken nog maar zo een klein deel van Hem!” Een ander leerdoel is om zichzelf beter te leren kennen. “Ik wil leren hoe God mij bedoeld heeft, hoe ik in elkaar zit en welke kwaliteiten en zwakten ik heb. Dan kan ik dat in de toekomst beter inzetten voor Hem!”

2023-07-27T17:25:48+02:00

Contact Info

Telefoon: 06-42050073

Ga naar de bovenkant