Steven en Jolanda doen de School of Revival om door te geven wat ze hebben ontvangen!

In gesprek met Steven (56) en Jolanda (55) Slotboom, valt op hoe vol vreugde, enthousiasme en passie ze zijn. Vooral Steven kan bijna niet wachten om te vertellen hoe ze God de laatste jaren hebben mogen leren kennen. Het bijna 40 jaar getrouwde stel is de afgelopen tijd in compleet ander en nieuw vaarwater gekomen. Door een fietsongeluk in 2021 en niet veel later een herseninfarct (2022), kwam Steven volledig thuis te lopen. Jolanda: “Dat was heel heftig, want Steven is vanaf ons trouwen nooit veel thuis geweest.” 

In gesprek met Steven (56) en Jolanda (55) Slotboom, valt op hoe vol vreugde, enthousiasme en passie ze zijn. Vooral Steven kan bijna niet wachten om te vertellen hoe ze God de laatste jaren hebben mogen leren kennen. Het bijna 40 jaar getrouwde stel is de afgelopen tijd in compleet ander en nieuw vaarwater gekomen. Door een fietsongeluk in 2021 en niet veel later een herseninfarct (2022), kwam Steven volledig thuis te lopen. Jolanda: “Dat was heel heftig, want Steven is vanaf ons trouwen nooit veel thuis geweest.” 

Want wanneer het, op dat moment, jonge koppel trouwt, zijn ze in verwachting van hun eerste dochter. Steven: “We waren 18 en 16, dus super jong. Bovendien was ik net gestart met mijn eigen bouwbedrijf.” En zo jong als ze zijn, nemen ze hun eigen bagage mee het huwelijk in. 

Jolanda neemt haar christelijke achtergrond mee. “Ik kom uit een gezin waarin we naar de kerk gingen, uit de Bijbel lazen en waarin we baden in stilte. Maar echt gepraat over het geloof, werd er niet.” Steven heeft ook wel iets van christelijke ‘roots’, maar zelf geloven doet hij niet: “Ik dacht niet dat er een God bestond.” Daarbij heeft hij thuis een moraal meegekregen waarin een verwachting was dat vooral de vader zorgde voor het geld door hard te werken. 

Steven was weinig thuis en niet emotioneel aanwezig. Het leven in de bouw was pittig voor hem, daarom dronk hij steeds meer, vaak tot diep in de nacht of zelfs tot diep in de ochtend. “Op zondagochtend kwamen we elkaar soms tegen op de oprit. Ik kwam van de kroeg, Jolanda ging naar de kerk.” 

Ondanks dat het geloofsleven van Jolanda afzwakt, blijft ze zo trouw als ze kan gaan. “Juist in de pijn en onzekerheid van een drinkende echtgenoot, koos ik ervoor om veel te bidden. Daaruit haalde ik troost en vrede.” Steven: “Soms probeerde ik haar over te halen om andere dingen te plannen op zondagochtend. Maar dan zei ze steevast: ‘nee, ik ga dan naar de kerk’. Ergens had ik daar ook respect voor, die volharding. En iets in mij trok me ernaartoe. Ik zocht in de drank wat zij haalde uit gebed, maar ik kon dat daar niet op die manier vinden ”  

Stilgezet

Een heftige ervaring in 2012 waarin Steven een goede vriend en collega verliest, zet hem onbewust aan het denken. Op een avond, stille zaterdag, loopt het tweetal naar huis vanuit de kroeg omdat de taxi niet komt opdagen. “De hele avond had hij verteld over zijn levensverhaal, met zijn zussen en broer erbij.” Het tweetal loopt de hele negen kilometer naar het huis van de vriend, waar Steven zou blijven slapen zodat hij niet naar huis hoefde te rijden. “Ik hoor hem mijn naam roepen en daarna een doffe bof. Ik voel een windvlaag langscheren. En hij was weg.” De jongen die de goede vriend van Steven aangereden heeft, is op dat moment 24 en stomdronken. “Dat beeld: de vriend door de voorruit geslingerd, de botten uit zijn lijf gerukt; de impact van een gezin met drie kinderen waarin een lege plek ontstaat; het leven wat nog in volle bloei stond en het feit dat ik daar net zo goed had kunnen liggen, dat zet je stil.” Onbewust begint Steven te walgen van drank en de impact ervan.  

In de zomer van 2016 hebben Steven en Jolanda net een caravan gekocht. “We gingen maar een weekend weg, maar ik had voor mij alleen twee kratten met bier meegenomen.” Wanneer Steven het laatste rondje om de wagen heen loopt om te kijken of alles goed staat, realiseert hij zich de leegte ervan: ‘Dat is toch erg: twee kratten voor een paar dagen en dan moet je maandag weer meer halen?’ Steven is klaar met de drank en stelt Jolanda voor een radicaal ultimatum: “als jij stopt met roken, stop ik met drinken.” 

Jolanda: “Voor mij was dat het antwoord op al mijn gebeden. Ik had er alles voor over dat hij zou stoppen, maar dat zou wel pittig worden, want ik rookte als een ketter.” Ondanks dat het zwaar is voor Jolanda, blijft ze vasthouden aan het doel. “Er stond veel tegenover!” Tegelijkertijd is het stoppen voor Steven een peulenschil. “Dat ik zo makkelijk de alcohol kon laten staan, is echt Gods hand. God brak hierin door, het was een wonder!”  

Compleet stilgezet 

En toch gelooft Steven op dat moment nog steeds niet. In plaats van dat hij de vrede en vervulling in God zoekt, begint hij ‘verslaafd’ te raken aan sporten. “Ik deed atletiek, wandelde veel en begon ontzettend veel te fietsen.” Wanneer het stel in 2021 op vakantie gaat en Steven eropuit trekt met zijn fiets, loopt dat niet goed af. “Ik weet niet goed meer waarom, maar ik ben over de kop geslingerd. Dat resulteerde in een klaplong, zes gebroken ribben en ook een verbrijzelde schouder.” 

Jolanda: “Al die jaren in ons huwelijk was hij altijd weg. Dat hij nu vierentwintig zeven thuis zat vonden we beiden wel heftig. Hij was thuis, had aandacht en zorg nodig.” Om dat in hun systeem te krijgen heeft het stel even de tijd nodig. Maar voordat Steven compleet gerevalideerd is en weer echt aan de slag kan, raakt hij eind 2022 opnieuw compleet uitgeschakeld: Steven heeft een herseninfarct. Jolanda: “Zijn schouder ging eindelijk weer wat beter en ik hoopte erop dat hij binnenkort weer aan het werk kon. Toen alles opnieuw onder ons vandaan geslagen werd, was ik eerst wel flink boos op God.” Door toch te blijven bidden en steun te zoeken uit haar christelijke netwerk neemt die boosheid af. “Je gaat het allemaal dan toch relativeren: Het had veel erger kunnen zijn.” 

‘Ik wil je in de hemel ook ontmoeten’ 

In de eerste tijd na het infarct, is vooral Stevens spraak aangetast, ook heeft hij weinig concentratie. “Ik werd gek van het thuis zitten, dus begon fanatiek te solliciteren. Maar natuurlijk kwam ik nergens binnen. Op dat moment dacht ik echt: ‘nu lukt niets meer!’” Terwijl hij op een ochtend in gedachten over de toekomst de hond uitlaat, stopt een vrachtwagen naast hem. “Alex, een oude klasgenoot van me van vroeger, blokkeerde de weg.” Hij stapt uit, neemt Steven mee naar de motorkap en begint een gesprek over het geloof. “Hij was met zijn vrouw veel met God bezig de laatste tijd. Ze waren tot geloof gekomen. Hij zei: ‘Als ik in de hemel kom, zou ik het fijn vinden als jij daar ook bent.’” Alex nodigt Steven en Jolanda bij hem thuis uit en begint hen te discipelen.  

Een van de momenten die er voor Steven uitspringt sindsdien, is een genezingsdienst met Hans Maat. “Het was echt ongekend druk, waardoor er een rij stond van 1,5 uur. Ik dacht: dat ga ik echt niet doen, ik vertrek.” Maar precies op dat moment komt iemand naar de rij lopen en naast hem staan: ‘jij blijft hier staan totdat er voor je gebeden is.’ Stevens gebed is – naast de genezing – dat hij dezelfde vreugde (en meer) zou ervaren die hij vroeger in het uitgaan ervoer. “Toen Hans voor me begon te bidden, werd ik vervuld met de Heilige Geest. Ik werd zo warm vanbinnen! En ik viel om. Sindsdien zit ik elke dag met mijn neus in de Bijbel en wil ik zo graag groeien!”  

Voor Jolanda is het een bijzondere ervaring. “Het is heel fijn om samen naar de kerk te kunnen gaan! Soms gaat hij zelfs alleen, omdat ik dan op de kleinkinderen pas. Dat is echt heel tof en bijzonder!” 

Meer wonderen 

Twee jaar voor het ongeluk werden zijn gedachten geleid naar het verhogen van zijn verzekering. Nu hij volledig beroepsongeschikt is verklaard, is er ruimte in financiën en tijd ontstaan om zich nog meer te richten op God en de Bijbel. “De lesdagen op de School of Revival gaan voor mij ontzettend intensief worden, omdat ik nog maar een korte spanningsboog heb.” Tegelijkertijd hoopt Steven dat het hem gaat helpen om uiteindelijk weer te wennen aan een werkritme. En het ‘bijkomende voordeel’? “In het afgelopen halfjaar, sinds dat ik tot bekering ben gekomen, heb ik al mogen getuigen over hoe God me heeft vrijgezet van mijn verslaving. Ik wil beter leren hoe ik mensen kan bemoedigen en hoe ik hen aan Gods hart kan brengen. Want ieder heeft gaven gekregen om anderen te dienen!”  

Jolanda: “Ik hoop ook meer te leren over het geloof, zodat ik mijn geloof aan anderen kan gaan uitleggen. En natuurlijk hoop ik meer van God te zien, voelen en ervaren!” 

“Ieder heeft gaven gekregen, gebruik die om elkaar te dienen, want zo geeft u de rijkdom van Gods genade aan elkaar door!” ~1 Petrus 4:10 

Steven en Jolanda volgen komend jaar de School of Revival van I AM Loved. Een plek waar je fulltime of parttime jouw unieke en persoonlijke bestemming leert kennen, waar je leert leven als discipel van Jezus en waar je leert leven vanuit bovennatuurlijke realiteit.

 

2024-06-27T13:03:09+02:00

Contact Info

Telefoon: 06-42050073

Ga naar de bovenkant